Wat is het verschil tussen een crème en een serum?

Zie je door de bomen het bos niet meer in de wereld van gezichtsverzorgingsproducten? Kun je beter een crème of een serum gebruiken in je dagelijkse huidverzorging? Of juist allebei? En wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze producten voor je huid?

Wat is een gezichtsserum?

Een serum bevat vrijwel altijd meer werkzame ingrediënten en peptiden dan een dag- of nachtcrème. Ook zijn juist een aantal ingrediënten weggelaten zodat het serum snel en diep kan intrekken en geen vet laagje nalaat. Omdat een serum veel geconcentreerder is, is een gezichtsserum vaak kleiner verpakt dan een crème en doe je er veel langer mee. Van een goed serum heb je namelijk maar één of enkele druppels per keer nodig om je huid te voeden.

Een serum is geen losstaand product maar dient als aanvulling op je standaard dagelijkse gezichtsverzorging en breng je direct aan op een schone en gereinigde huid. Een crème gebruik je altijd na een serum om de werkstoffen in te sluiten en om je huid lekker zacht aan te laten voelen. Een serum laat, in tegenstelling tot een dagcrème, namelijk geen beschermende toplaag op de huid achter. Gebruik dus altijd eerst een serum en daarna een crème en nooit andersom. Het serum kan zijn werk niet doen als er al een laagje crème op de huid zit. Daarom is het ook belangrijk dat je eens goed naar je gezichtsreiniger kijkt. Laat deze geen laagje olie/ vet op je huid na? Zo ja, reinig je huid dan nog eens goed na met een product dat dit laagje verwijdert.

Hoe werkt een gezichtsserum?

Je kunt je huid het beste voorstellen als een landschap vol mini-emmertjes (poriën). Je wilt dat werkzame stoffen en peptiden terecht komen waar je ze wilt hebben en dat is zo diep mogelijk in de huid. Je wilt uiteraard niet dat kostbare ingrediënten van een serum of crème ergens aan de oppervlakte blijven plakken of nog erger, op een berg vuil terechtkomen en dat deze bij een veeg over je gezicht al verdwenen zijn.

Wat moet je wel doen?

Allereerst zorg je ervoor dat je huid goed schoon is. Je wilt niet dat het serum samen met het vuil diep je huid intrekt of dat het helemaal niet de huid in kan trekken.

Je maakt je huid (naar gelang de gebruiksaanwijzing) licht vochtig en verdeelt het serum over je huid en je laat dit even intrekken. Om te voorkomen dat het serum daarna je huid ontsnapt, sluit je altijd af met een crème of een gezichtsolie.

Je kunt ook i.p.v. een crème, een product gebruiken zoals onze boosters. Dat zijn niet-vette dunne face-oils dat uit een huideigen stof bestaat; squalaan. Deze stof zorgt ervoor dat de ingrediënten uit het serum nog dieper de huid binnen dringen en het sluist de werkzame ingrediënten en peptiden nog verder de huid in zodat het serum nog beter zijn werk kan doen.

De kosten van een gezichtsserum: is het echt zo duur?

Een serum is ideaal om dieper de huid binnen te dringen omdat het bestaat uit kleinere moleculen en een zeer hoge concentratie krachtige en actieve bestanddelen. Maar serums zijn ook vaak het duurste als je gaat kijken naar reiniging, toner en crèmes. Dit komt dus omdat dit product huidverbeterende werkstoffen bevat dat zorgt voor zichtbaar resultaat en is een crème meer bedoelt als huidverzorging. Dus onthoud dit wanneer je een serum koopt!

Wat is het verschil tussen een crème en een serum?